Įspūdžiai iš 11-tosios tarptautinės turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodos ,,ADVENTUR 2024”

Įspūdžiai iš 11-tosios tarptautinės turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodos ,,ADVENTUR 2024”

Praėjusį savaitgalį, sausio 26-28 dienomis, „Litexpo” centre įvyko 11-oji tarptautinė turizmo ir aktyvaus laisvalaikio paroda „ADVENTUR 2024”. Šiame MALONU SUSIPAŽINTI straipsnyje, ne tik apžvelgsime svarbiausius parodos momentus ir temas, bet ir pasidžiaugsime 2023 metų „Turizmo sėkmingiausiųjų" apdovanojimų laureatais. Kviečiame skaityti įspūdžius iš svarbiausio turizmo renginio Lietuvoje.

Skatinimas keliauti po Lietuvą

Didžiausia Baltijos šalyse turizmo paroda „ADVENTUR 2024” kuria neabejotinai didelę pridėtinę vertę Lietuvos turizmo ekosistemai. Šis renginys, kuriame gausu pranešimų apie Lietuvos lankytinas vietas, bei objektus, yra nuostabi galimybė atkreipti dėmesį į įvairias kultūrines ir istorines vertybes mūsų šalyje. LAURA SOCIAL socialinių tinklų agentūros įkūrėja, Laura Matukevičiūtė bendravo su parodos dalyviais, kurie džiaugėsi įvairiausių pasiūlymų pripildyta paroda ir teigė atradę naujų, autentiškų patirčių ir įvairių veiklų apie kurias nebuvo girdėję iki šiol.

„ADVENTUR 2024” parodos dalyviai, taip pat galėjo geriau susipažinti su Lietuvos pajūriu, atrasti didžiausią Lietuvos rajoną Varėną, pasidomėti suvalkiečių istorija, sužinoti apie senovinius, lietuviškus augalus, tradicinius amatus iš aukštaičių lūpų, susipažinti su ekologiniu – biodinaminiu ūkiu „Miško sodai'' (Žemaitija), bei sužinoti kaip atsinaujino nacionaliniai ir regioniniai parkai, kuriuos taip mėgstame lankyti kiekvieną vasarą.

Renginio metu kelionių organizatoriai bei keliautojai negailėjo naudingų patarimų kitiems keliautojams. Audrius Sutkus, Renatas Žyla, Vilma Vainorė iš bendruomenės „Keliaujančios mamos“ ir Gintarė Lazdauskė iš „Keliauk zuikiu" renginio metu skaitė pranešimą „Patarimai, kaip sukurti sau įsimintiną kelionę?“. Rimvydas Širvinskas pasidalino „Makaliaus TOP 10: ką kiekvienas privalo patirti keliaudamas.“ Pasidalinti savo patirtimi ir įspūdžiais atvyko pirmoji Dakaro ralį įveikusi lietuvė – Aistė Perminaitė.

Taip pat, parodos renginio „Kelionių Humoro Istorijos" metu keliautojai ir nuotykių ieškotojai Vytaras Radzevičius ir Martynas Starkus paskelbė konkurso „Menas Keliauti. Menas Patirti" pagrindinio prizo - kelionės į spalvingąją Ispaniją, nugalėtoją! Konkurso metu dalyviai siuntė nuostabias kelionių akimirkas ir kiekvieną savaitę turėjo galimybę laimėti „ADVENTUR 2024” rėmėjų įsteigtus prizus.

„Turizmo sėkmingiausiųjų 2023" apdovanojimai

Šių metų Nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje" organizuoti rinkimai buvo išskirtiniai, nes pirmą kartą apdovanojimų istorijoje visuomenė galėjo teikti kandidatus, kuriuos vėliau vertino turizmo profesionalų komisija. Šie apdovanojimai yra itin svarbus žingsnis stiprinant Lietuvos turizmo sektorių ir demonstruojant jo augimą bei įvairovę. Keliautojai ir ekosistemos nariai buvo itin aktyvūs ir apdovanojimai sulaukė didelio įsitraukimo - net 27 tūkstančių balsų, o per pirmąją didžiausios Baltijos šalyse turizmo parodos „ADVENTUR 2024” dieną buvo įteikti „Turizmo sėkmingiausiųjų 2023" apdovanojimai.

Susipažinkite su „Turizmo sėkmingiausiųjų 2023" sąrašu:

„2023 metų turizmo ambasadorė“ tapo Lina Vasiliauskienė. Ji yra šeimos laisvalaikio gido „Nėra blogo oro“ įkūrėja, socialiniuose tinkluose aktyviai pasakojanti apie savo šeimos kelionių įspūdžius.

Sėkmingiausiu 2023 metų žiniasklaidos projektu, skatinančiu keliones į Lietuvą arba Lietuvoje tapo LRT televizijos laida „Vasara prie piliakalnio“.

Sėkmingiausiu 2023 metų turizmo projektu, garsinančiu Lietuvą užsienyje tapo Miško takas. Šis maršrutas yra ilgiausias Lietuvoje, o didelio užsieniečių dėmesio sulaukė patekęs į Europos žygeivių asociacijos žemėlapį bei po to, kai buvo pristatytas „Lonely Planet”,  „Wanderlust“ ir kitose kelionių ir tarptautinės žiniasklaidos platformose.

„Sėkmingiausias 2023 metų turizmo projektas Lietuvoje“ Akmenos ir Jūros upių apžvalgos bokštas atidarytas Pagramančio regioniniame parke, kurį jau aplankė daugiau nei 60 000 keliautojų.

Sėkmingiausiu 2023 metų turizmo paslaugų teikėju tapo UAB „Estravel Vilnius“. Šios įmonės komanda pristatė keliones su lietuviškos virtuvės ekspertais, didelį dėmesį skyrė Lietuvą ir jos gastronomijos istorijas populiarinančioms teminėms vakaronėms.

Sėkmingiausia 2023 metų turizmo traukos vietovės titulą pelnė Telšiai, kurių sparčiai gražėjantis miestas ir senamiestis, kupinas naujų paveldo ekspozicijų pritraukė 27% daugiau svečių nei 2022-aisiais.

„2023 metų turizmo inovacija“ – Energetikos ir technikos muziejus Vilniuje.

2023 metų sėkmingiausio apgyvendinimo paslaugų teikėjo apdovanojimą pelnė „Oginski Hotel“ viešbutis Plungėje.

Sėkmingiausia šių metų maitinimo paslaugų teikėja tapo sveiko maisto kavinė „Valerijono“ arbatinė Šiauliuose, kurios specializacija yra unikalūs vegetariški ir veganiški patiekalai.

„Vietinių turistų simpatijos“ kategorijoje keliautojai kaip atradimą dažniausiai įvardino Salų dvarą, įsikūrusį Rokiškio rajono savivaldybėje, Kamajų seniūnijoje, Dviragio ežero saloje.

„Keliauk Lietuvoje” ženklas atsinaujina

Akylesni parodos dalyviai, galėjo pastebėti atsinaujinusį Lietuvos nacionalinio turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje”, prekės ženklą. Po daug metų pristatytas šiuolaikiškas, bet tuo pačiu ir labai simbolinis vizualinis identitetas, kurį šiek tiek anksčiau savo asmeninėje LinkedIn paskyroje pristatė rinkodaros ir komunikacijos vadovė Dovilė Seliukė: „Vadinkite tai nuojauta, tačiau logotipo simbolis įkvėptas šiemet į UNESCO paveldą įtraukto šiaudinio sodo. Spalvinė gama ir vizualinės sistemos įkvėptos Lietuvos daugiasluoksnės istorijos, kultūros ir gamtos. Nuo šiol būsime ryškūs, kaip ir patirtys, kurias galima atrasti Lietuvoje.”

Renginio metu didelis dėmesys skirtas vandens turizmui ir tvarumui

Šiais metais renginio organizatoriai nusprendė ypatingai daug dėmesio skirti diskusijoms apie vandens turizmą. Visas tris dienas buvo skaitomi pranešimai, kurių metu žmonės galėjo patobulinti istorijos ir geografijos žinias, vienaip ar kitaip susijusias su vandeniu. Potemės buvo įvairiausios: nuo istorinės laivybos, kuri Lietuvoje klesti šimtmečius iki pasakojimų apie Nemuno deltą. Itin didelio lankytojų dėmesio susilaukė "Lietuvos jūrų muziejaus" paroda „BALTIJOS JŪROS GELMIŲ ISTORIJOS“, kurioje jie galėjo pasižvalgyti į unikalius, dar niekur nematytus eksponatus iš jūros dugno.

Kaip ir kasmet, turizmo parodos metu keliautojams buvo akcentuojama tvarumo svarba turizmo srityje. Vis didėjanti klimato kaitos problema ir gamtos išteklių išsaugojimas yra neatsiejamos pranešimų temos, siekiančios skatinti imtis aplinkos apsaugos priemonių, pradedant nuo energijos efektyvumo gerinimo, atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimo, atliekų mažinimo ir aplinkai draugiškų transporto priemonių naudojimą.

„ADVENTUR 2024“ daugiau nei paroda

„ADVENTUR 2024“ – turizmo įkvėpimo šaltinis, naujų žinių ir atradimų vieta. Šis renginys neabejotinai sužadino didelį susidomėjimą, skatinantį keliautojus tyrinėti unikalią Lietuvą bei pasaulį, suteikė galimybę turizmo sektoriaus verslams būti pastebėtiems ir įvertintiems. Jeigu šiais metais nepavyko sudalyvauti - nuoširdžiai rekomenduojame tai padaryti kitąmet.

Back to blog