Interviu su garsiausiu Lietuvos dekoratoriumi ir floristu Mantu Petruškevičiumi

Interviu su garsiausiu Lietuvos dekoratoriumi ir floristu Mantu Petruškevičiumi

Žiemišką gruodžio vakarą, artėjant jaukiausioms metų šventėms, kalbiname garsiausią Lietuvos dekoratorių ir floristą Mantą Petruškevičių, kuris mielai sutiko pasidalinti apie savo naujausius darbus. Kuomet Vilniaus gatvės jau spindi šventinėmis dekoracijomis, o šių šviesų atspindžiai pasiekia ne tik lietuvių širdis, bet ir keliauja per pasaulį. Manto dienos bėga greitai, darbotvarkė užpildyta magišku Kalėdų stebuklo kūrimu ir kai pasaulis žvalgosi į Vilnių, Mantas keliauja į Bukareštą, Paryžių ir kitus miestus, kur jo darbų laukia kiekvienas. Manto talentas yra nesustabdomas, o klientų pasitikėjimas auga visame pasaulyje.

Ne paslaptis, kad dauguma vilniečių ir miesto svečių, labai laukia Tavo puošmenų ir turi tradiciją prie jų įsiamžinti. Ar gali pasidalinti kuriuos viešbučius ir restoranus šiemet papuošėt?

Jau ne pirmi metai dirbame kartu su “Ponių laimė”, “Grand Hotel Kempinski”“Hotel Pacai”, “Radisson Collection Astorija”, “Sugarmour”. Taip pat, dirbame ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Turime keletą klientų Londone. Ten dirbame su dvejomis desertinėmis, ir Londono žymiuoju turgumi. Na, o šiuo metu esu Rumunijoje. Praeitais metais dekoravome garsųjį Marmorosch viešbutį ir šiandien vėl su komanda čia grįžome.

Photo credit: @flowercouturebymp_official

Paminėjote daug garsių Lietuvos viešbučių, keletą jų yra LVRA nariai. Ar gali pasidalinti su kokiais iššūkiais tenka susidurti kuriant dekoracijas Lietuvos viešbučiams ir restoranams? Kaip sekasi juos įveikti?

Lietuvoje viskas yra kaip namuose, gali daugiau išsiplėsti, visi techniniai ir buitiniai klausimai yra daug paprasčiau išsprendžiami. Dabar, kaip ir minėjau esu Rumunijoje ir šių metų projektas man ir mano komandai yra tikrai nemenkas iššūkis. Tikrai išskirčiau šį projektą, nes tai yra unikalios architektūros viešbutis, netoli prancūzų ambasados. Pastato fasadas yra senas ir ypač didelis, todėl reikia viską labai gerai apgalvoti kaip techniškai tvarkingai atlikti montavimus nesugadinant fasado bei derinant prie aplinkos stilistikos. 

Marmorosch Hotel Rumunijoje

Kaip kasmet pavyksta sukurti „wow“ efektą? Iš kur semiatės įkvėpimo?

Tiesa pasakius, neieškau specialiai ties kiekvienu objektu kažkokių inspiracijų. Kiti žmonės sako: “Oi, va pasižiūriu Pinterest’ą ar kažkokias kitokias programas, kur galima rasti įvairių dekorų ir pasisemiu įkvėpimo”, tačiau man kažkaip taip natūraliai gaunasi net neieškant. Žinoma, mane visada labai inspiruoja prieš šventes pabūti didžiasiuose pasaulio miestuose pvz. Niujorke, o artimiausiu metu planuoju vykti į “Ritz”, “Four Seasons” ir “Bristol” viešbučių Kalėdinių dekoracijų pristatymus Paryžiuje.

Net keturi Kalėdiniai M.Petruškevičiaus ir komandos dekoruoti traukiniai

Užsiminėt apie kitų įkvėpimo paieškas Pintereste. Ar pats naudojatės Pinterest?

Kas mane pažįsta, žino, kad aš nes nesu tas, kuris labai draugautų su įvairiausiom programėlem. Realiai, tos inspiracijos yra labai sąlyginis dalykas. Kai kuriems labai reikia ieškoti įkvėpimo, Pinterest’e ar kur kitur, o man to nereikia, nes man viskas gaunasi natūraliai. Kartais net atsidarau Pinterest’ą ir nustembu, nes ten mano dekoruotų darbų plaukioja ne vienas ir ne du (nusijuokia), o labai daug, tai tas irgi mane žavi, kad kiti pasidalina mano nuotraukomis kaip inspo.

Vis dėl to, be abejonės lankausi įvairiuose parodose vien dėl techninių dalykų, tai yra privaloma. Šiose metinėse parodose Paryžiuje ir Frankfurte, tikrai galima rasti tiekėjų, kurie gamina įdomesnius daiktus. Tokios parodos yra naudingos dėl to, kad jose galima susirasti gerų partnerių.

Kaip gimsta idėjos dekorams?

Mano dekorai kartais gimsta net iš nieko. Būna, kuomet nereikia labai didelio biudžeto, kad kažkas gimtų įdomaus ir nestandartiško. Tikrai ne visada biudžetas nulemia tą visą wow efektą. Yra labai daug beskonių, bet brangių dalykų. Vistiek, bet kokiu atveju, turbūt svarbiausias dalykas yra tai, kaip tu, skoningai ar neskoningai, sudėlioji visą tai. Labai dažnai galima iš paprasčiausių dalykų sukurti kažką labai dailaus.

Kaip apibūdintumėte savo dekoro stilių? Kokios medžiagos ar dizaino elementai dažniausiai pasitaiko jūsų projektuose?

Aš niekada nedarau vienodai. Visada bandau prisitaikyti prie vietos stilistikos: prie dizaino, prie lokacijos ir išanalizuoti kokie tai yra objektai - ar jie yra ar modernūs ar labiau klasikinio stiliaus. Vis dėl to, nepaisant ar tai modernus stilius, ar klasikinis, vis tiek man patinka gausa. Mano dekoruose viskas privalo būti išbaigta iki smulkiausių detalių, o ne tai, kad žiūri ir vis kažko trūksta. Aš darau tol, kol žiūriu ir galvoju: “Na va dabar tai tikrai nieko netrūksta”. Tai labai svarbu ypač darant Kalėdų dekorus. Šventiniu laikotarpiu negali būti per mažai, nes Kalėdos ir yra apie gausą (ne apie pinigus) ir apie šilumą.

Kaip atrodo Manto Petruškevičiaus kalėdų eglutė namuose? O gal jos visai nepuošiat ar tai padaro Jūsų komanda už Jus?

Dažniausiai aš nieko nesipuošiu, nes kažkaip ir nekyla tas noras… Man atrodo, kad persipuošiu per visą tą laiką, kol visus klientus papuošiu, tai net kažkaip nelabai norisi ir namuose kažkokių dekoracijų turėti. Čia taip ir gaunasi kaip tas batsiuvys be batų.

Dėkojame Mantui Petruškevičiui už jo nuostabius dekorus ir visiems LVRA nariams linkime šiltų ir jaukių švenčių!



Back to blog