Olga Gončarova, VšĮ „KELIAUK LIETUVOJE” direktorė

Olga Gončarova, VšĮ „KELIAUK LIETUVOJE” direktorė

Šiame „MALONU SUSIPAŽINTI“ interviu kalbiname Olgą Gončarovą – VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ direktorę. Beveik 20 metų Olgos patirtis turizmo ir viešajame sektoriuje žavi ir inspiruoja. Olga atvirai dalinasi savo profesine kelione nuo atsakingos vizų vadybininkės pozicijos kelionių agentūroje, vėliau darbo LR Turizmo departamente, o galiausiai ir iki dabartinės pozicijos „Keliauk Lietuvoje“. Šiame interviu sužinosite apie „Keliauk Lietuvoje“ veiklą, planus ir ką ypatingo agentūra yra paruošusi čia atvykstantiems turistams ir tautiečiams.

1.    Ar galite pasidalinti kaip prasidėjo jūsų karjera turizmo industrijoje ir koks buvo kelias iki direktorės pozicijos nacionalinėje turizmo skatinimo agentūroje VšĮ „Keliauk Lietuvoje“?

Į turizmo sritį įžengiau studijuodama Įstaigų vadybos magistrantūrą Vilniaus Gedimino Technikos universitete 2004 metais. Paskaitų grafikas leido derinti mokslus su darbu, tad ilgai nelaukus radau vizų vadybininkės poziciją vienoje iš turizmo agentūrų. Užduotys buvo atsakingos ir reikalaujančios susitelkimo. Dirbau su asmens dokumentais, bendradarbiaujant su kitų šalių ambasadomis.  Nutikdavo įvairiausių situacijų, teko spręsti problemas, kai, pvz., ambasada padarydavo klaidą išduodant vizą ir pan..Tai buvo ne tik puikus iššūkis sprendžiant keblias situacijas, bet ir neįkainojama patirtis stiprinant diplomatinius gebėjimus, bendraujant su diplomatais.

Po dviejų intensyvių metų toje agentūroje, gavau kvietimą prisijungti prie LR Turizmo departamento prie Ūkio ministerijos, kuriam tuo metu vadovavo išskirtinis lyderis Alvitis Lukoševičius. Tai buvo ne tik labai šviesus žmogus, bet ir nuostabus vadovas. Man buvo siūlyta laikina pozicija,  vietoj į motinystės atostogas išėjusios kolegės, tačiau darbas taip įtraukė, kad išlaikiau valstybės tarnautojo egzaminus ir prisijungiau prie komandos ilgam.

Nuo 2006 metų mano kelionė viešajame sektoriuje tęsiasi, mažais žingsneliais plečiant savo kompetencijas turizme, bendradarbiaujant su verslo atstovais, organizuojant renginius nuo nacionalinių stendų iki verslas-verslui kontaktų mugių, renginių ciklų ir kitų projektų. 2017 metais man buvo pasiūlyta laikinai eiti skyriaus vadovo pareigas. Tų pačių metų viduryje laimėjau konkursą ir tapau oficialia vadove iki 2018 metų. Tų metų gruodį Turizmo departamentas buvo likviduotas ir įkurta nauja viešoji įstaiga „Keliauk Lietuvoje“.

Tapusi antrą kartą mama, buvau nutarusi palikti viešąjį sektorių. Tačiau 2019 metų pabaigoje sulaukiau įdomaus skambučio iš naujos įstaigos vadovo su kvietimu pasikalbėti. Nors tuo metu neplanavau grįžti, sutikau ir tai tapo įdomiu iššūkiu. Taip 2020 metų pradžioje prisijungiau prie VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ kaip Rinkų skyriaus vadovė. Tuo metu pasaulis susidūrė su pandemija, kuri smarkiai paveikė turizmo sektorių. Su sunkumais tvarkėmės komandiškai ir, turiu pripažinti, ganėtinai sėkmingai. Taip sau įrodžiau, kad visgi esu ten, kur turiu būti.

Po kelių metų, organizacijos situacijai pasikeitus, gavau pasiūlymą laikinai eiti įstaigos vadovės pareigas. Ilgai svarsčiau, tačiau galiausiai pasikalbėjus su kitų skyrių vadovais, šeima, ir jų paskatinta, sutikau priimti šį iššūkį.

2.             Kokie yra VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ pagrindiniai tikslai ir kaip atrodo jūsų veikla?

Organizacijoje turime nusistatę prioritetinius tikslus. Ties jais tęstinai ir dirbame. VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ misija  – didinti Lietuvos, kaip turistinės vietovės, žinomumą ir skatinti ekonominę bei socialinę naudą, kurią gauname iš turizmo sektoriaus. Taigi, iš to natūraliai seka pagrindinis strateginis tikslas ir smulkesni tikslai bei uždaviniai, kuriais aktyviai skatiname tiek atvykstamąjį, tiek vietinį turizmą, įgyvendindami valstybės politiką turizmo srityje.

Be to, stengiamės žengti dar žingsnį tolyn ir nuolatinicijuojame mokymus turizmo ekosistemos dalyviams. Esame suinterestuoti nuolatine edukacija bei kompetencijų stiprinimu, tiek savo įstaigos viduje, tiek bendrai turizmo sektoriuje. Ypač koncentruodamiesi į atvirų duomenų ir duomenų naudojimo sritį, skatiname duomenimis grįstus sprendimus, inovatyvių sprendimų diegimą, domėjimąsi technologijomis ir jų pritaikymu kasdienėse turizmo veiklose. Tai leidžia mums padidinti efektyvumą turizmo sektoriuje.

Nuolat stengiamės sekti tendencijas ir turistams Lietuvą pristatyti ne tik atliepiant jų poreikius, tačiau ir randant kūrybiškų kampų, sprendimų rinkodaroje ir komunikacijoje. Savo darbe remiamės pagrįstomis, šiuolaikiškas tendencijas atliepiančiomis rinkodaros strategijomis, renkamės inovatyvius kūrybinius sprendimus ir priemones. Vertinant duomenis, matome, kad socialinių tinklų komunikacija, vidoe turinys, virtualūs planavimo įrankiai šiandien užima vis didesnį vaidmenį kelionės krypčių pasirinkime bei planavime, todėl tikrai daug dėmesio skiriame kokybiškam video turiniui, reklamai turistinėse platformose. Tai padeda įkvėpti keliauti ir atrasti mūsų šalies grožį. Ne tik socialiniai tinklai, tačiau ir kiti skaitmeniniai kanalai ženkliai prisideda prie žinomumo kūrimo, o taip pat ir tiesioginio turistų srautų skatinimo. Kita sritis kurioje turime būti ir esame aktyvūs – komunikacija. Komunikacija plačiąja prasme, nuo lengvai prieinamos aiškios komunikacijos apie Lietuvą viešoje erdvėje iki pažintinių turų organizavimo žiniasklaidos atstovams, po kurių visuomet tikimės pranešimų media priemonėse. Ką išbandėme ir ketiname tęsti – -įvaizdiniai projektai nuomonę formuojančiose media priemonėse, tokiose kaip BBC, NatGeo, Tripadvisor ir kt. Kolaboracijos su masiniais renginiais tokiais kaip Euroleague Final4, kai tai vyksta mūsų šalyje – visa tai užtikrina  šalies matomumą ir sklaidą bei naudą turizmo sektoriui ilgoje perspektyvoje.

3. Kokia agentūros reklamos kampanija jums ar jūsų komandai buvo įsimintiniausia? Kodėl?

Kalbant apie šių metų kampanijas, tai tikriausiai galima išskirti dvi: dirbtinio intelekto sukurtą kampaniją ir NATO viršūnių suvažiavimui kurtą virtualios realybės filmą. Kalbant apie dirbtinio intelekto sukurtą kampaniją – ji idealiai atliko savo vaidmenį. Iš pažiūros keisti siurrealistiniai vaizdai traukė akį skaitmeninėje erdvėje, buvo neįprasti, todėl tikrai neliko nepastebėti ir, jei paprastai reklaminių skydelių paspaudimo rodiklis siekia apie 0,4%, ši kampanija pasiekė 1.19% rodiklį. Kampanija taip pat siuntė ir platesnę žinutę, nuskambėjome kaip inovatyvi, šiuolaikiška šalis, kuri viena pirmųjų pritaikė šį sprendimą turizmo komunikacijoje. NATO viršūnių susitikimas Vilniuje tikriausiai kiekvienam prisilietusiam prie šio renginio paliko neišdildomą įspūdį, o mes savo ruožtu didžiuojamės, kad per trumpą laiką negalėdami žurnalistams ir politikams gyvai parodyti Lietuvos grožio, perkėlėme bent dalelę mūsų patirčių į virtualios realybės filmą, kurį žiūrėdami aikčiojo bei aplodismentų negailėjo net Joe Baideno komandos žurnalistai.

4.             Ar Lietuvoje skatinamas tvarus turizmas ir kaip į tai įsitraukia VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ bei vietinės bendruomenės?

Šiuo metu tvarumas yra itin aktuali tema ir šiuo metu Ekonomikos ir inovacijų ministerija aktyviai vykdo turizmo strateginių gairių formavimą. Šiose gairėse numatoma išsamiai aptarti tvarumo klausimus ir kaip juos efektyviai pateikti viešai.

Mano nuomone, mūsų agentūra, prisideda prie tvaraus turizmo skatinimo. Mes glaudžiai bendradarbiaujame su Turizmo informacijos centrais, organizuodami pažintinius turus užsienio kelionių organizatoriams ir žiniasklaidos atstovams, kartais įtraukdami ir turizmo bendruomenes bei kitus suinteresuotus subjektus.

5.             Kaip dažnai bendradarbiaujate su LVRA (Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija) ir kokią naudą matote?

Nuolat palaikome ryšį su strateginiais partneriais, tarp kurių – LVRA. Dirbame ne tik ties rinkodaros priemonėmis, bet taip pat su turizmo duomenimis. Kaip minėjau, vienas iš mūsų organizacijos tikslų yra edukuoti turizmo verslo atstovus, tadstengiamės jiems pateikti naudingus turizmo duomenis, skatinti aktyviai jais naudotis. Tuo pačiu tikimės, kad tai ateityje taps jiems svarbiu įrankiu, padedančiu priimti tinkamus sprendimus planuojant, stebint ir analizuojant turizmo verslo veiklą.

Bendradarbiaudami su LVRA, pasiekiame visus svarbius apgyvendinimo įstaigų žaidėjus, kartais taip pat apimančius restoranus ir kitas maitinimo įstaigas, kurios yra neatsiejama turistų patirties dalis.

6.             Keliautojai dažnai ieško autentiškų ir unikalių patirčių. Kokias Lietuvos vietas rekomenduojate turistams?

Pirmiausia, svarbu kas tų rekomendacijų klausia. Užsieniečiams dažniausiai siūlome atrasti unikalias ir įtraukiančias patirtis. Tai gali būti skrydis oro balionu virš Vilniaus senamiesčio arba Lietuvos miškų ir ežerų. Ar autentiška gastronominė patirtis. Raginame paragauti tradicinių patiekalų, kurie atspindi Lietuvos regionų autentiškumą. Turistams neabejotinai rekomenduojame apsilankyti UNESCO paveldo objektuose, pradedant nuo Vilniaus senamiesčio ir baigiant Kuršių Nerija. Tai vietos, kurios ne tik pasižymi istoriniu ir kultūriniu paveldu, bet taip pat siūlo neįkainojamas patirtis. Užsienio keliautojamas, pagal poreikius, taip pat yra įdomios aktyvaus laisvalaikio galimybės gamtoje, pramogos šeimoms ar didžiųjų smiestų siūlomas platus spektras kultūrinių patirčių.

Kalbant apie vietinius keliautojus, mūsų tikslas yra kurti turinį, kuris atitiktų jų specifinius lūkesčius. Suprantame, kad lietuviai nuolat trokšta ko nors naujo, unikalaus, iš tikrųjų paslėpto ar tiesiog smagaus. Todėl kiekvienais metais kuriame turinio projektų, pavyzdžiui, specialius teminius žemėlapius, kuriuose galima rasti įdomių ir išskirtinių vietų Lietuvoje: https://www.lithuania.travel/lt/kategorija/teminiai-zemelapiai. Tai mūsų pastangos pasiūlyti naujas galimybes ir pristatyti Lietuvą kaip įvairių ir nepakartojamų patirčių šaltinį.

7.             Pabaigai, jūsų darbas glaudžiai susijęs su kelionėmis. Kur planuojate keliauti artimiausiu metu?

Neseniai sugrįžau iš B2B renginio Skandinavijoje, kur aktyviai diskutavome apie turizmo potencialą Baltijos jūros Šiaurės valstybėms ir Baltijos šalims. Visi dalyviai sutarė, kad turime visapusiškai pasinaudoti klimato kaita, kuri gali teigiamai paveikti srautus į mūsų šalis ateinančiais metais.

Praėjusią savaitę keliavau į kasmetinį Europos kelionių komisijos organizuojamą susitikimą, skirtą Europos Nacionalinėms turizmo skatinimo agentūroms. Tai yra puiki platforma susitikti su kolegomis iš visos Europos, dalintis patirtimi, spręsti bendras problemas ir gauti naujausią informaciją apie regionus.

Bendrai, visada kruopščiai apsvarstau, kur mano dalyvavimas yra būtinas, o kur pristatyti Lietuvos turizmo galimybes gali kolegos. Kartu kaip komanda dalinamės kelionėmis, darbais pagal prioritetus ir galimybes.

Dėkojame Olgai už nuoširdų pasidalinimą savo įspūdinga karjera turizmo industrijoje ir viešajame sektoriuje, žvilgsnį į įdomią všĮ „Keliauk Lietuvoje“ agentūros veiklą bei didelį indėlį Lietuvos atvykstančiajam ir vietiniam turizmui, skatinant užsieniečius pamilti mūsų šalį, o lietuvius – atrasti ją iš naujo.

Back to blog